Danes so liposukcije z svojimi posameznimi variacijami sigurno najbolj zastopana procedura v vseh medicinskih ustanovah, ki se ukvarjajo z estetskimi operacijami širom sveta.
Zadnja novost tehnologije pri liposukciji v tem trenutku je laserska lipoliza.Gre za poseg pri katerem se topi mastno tkivo in celulit ob pomoči fotomehaničnega učinka laserskega žarka. V področje, katerega želimo tretirat vstavimo tanke laserske sonde, segrevajo se oziroma topijo vezivne podkožne membrane in ovojnice mastnih celic. Mastno tkivo se pretvarja v mastno raztopino. Velika prednost laserske lipolize je, da se z njo lahko stopi mastno tkivo pod samo kožo za razliko od standardne liposukcije, pri kateri pa to ni mogoče niti z mikrokanilami sl.wikipedia.org. To je nenavadno pomembno v primerih trdovratnega celulita, kot tudi v primerih korekcije neravnin po že opravljeni klasični liposukciji. 
Z navedenim se v podkožnem tkivu na tak način z delovanjem laserskega žarka stimulira ustvarjanje kolagena in elastina ( biostimulacija tkiva ), pa je adaptacija kože oziroma njeno stiskanje po posegu na novo nastali situaciji veliko bolj učinkovito. Po posegu koža izgleda bolj gladko, ni neravnin kot valovitosti, ki so vidni običajo po proceduri standardne liposukcije. Steznik ali tudi v manjših slučajih kompresijske nogavice se nosijo od 2-3 tedne.

V kolikor se gre o topljenju mastnega tkiva do cca sl.wikipedia.org. 300 ml ni potrebno dodatno izsesavanje mastne raztopine ( INTERSTITIAL LASER LIPOPLASTY – Kim and Geronemus 2006 ), pri obsežnih posegih se to opravlja običajno z manualno liposukcijo na šprice z kanilami izredno malega premera ( LASER ASSISTED LIPOSUCTION – Badin 2006).

PREDNOSTI:

Laser lipoliza je najnovešja tehnika ki omogoča emulzifikacijo tudi najtršega mastnega tkiva.Ob boljši adaptilnosti kože vezane za stimulacijo kolagena in elastina ( neokolageneza – lifting učinek! ), znatno majšje je krvavenje (laserski žarek korigira manjše krve žilice), posledično temu je manjša tudi modrikavost peto. Zelo pomembno je tudi navesti manjši pooperativni čas okrevanja, reduciranje poopertivnih bolečin in eventuelnih vnetnih reakcij. Vse navedeno pripomore k znatno krajšem pooperativnem okrevanju z značajno boljšimi končnimi rezultati, ki se ob izvrstem odstranjevanju mastnih oblog odražajo tudi v boljši kondiciji kože tretiranega področja. Vhodni rezi skozi katere vstavimo lasersko optično nit in mikrokanilo so široki 1-2 mm.

ANESTEZIJA :

Poseg se izvaja glede na veliikosti in števila regij – v lokalni anesteziji ( t.i. tumescentni ) ter v spinalni ali endotrahealni anesteziji.

Rate this post