Zakaj bi sploh shujšali? Kje je razlog za izgubo kilogramov? Je to odločitev sami pri sebi ali je odločitev zunanje narave. Ponavadi je razlogov za hujšanje več. Pomembno pa je, da so razlogi tako močni, da hujšamo toliko časa, da zgubimo težo in kar je še pomembneje, da to težo tudi ohranimo in se ne zredimo takoj nazaj.

Eden izmed najslabših razlogov je pogovor z zdravnikom. Pogosto to izhaja, ko prekomerna teža ogroža naše zdravje in je tako potrebno spremeniti naše prehrambene navade. Alarm kot je srčni napad, kjer srce ne more več prenašati prekomerne teže in v povezavi s holesterolom zamaši pomembne žile. Takrat je potrebno takoj reagirati in zmanjšati telesno težo. Le to pa je težko ker ni vsaka dieta primerna, saj bi lahko preveliki napori vplivali na srce. Takrat je potrebno poslušati predpisano dieto s strani zdravnika.

Drug izmed pogostih razlogov je nezadovoljstvo nad zunanjim izgledom. Potrebno je poudariti, da veliko ljudi, posebej ženskega spola , ni zadovoljna s svojim izgledom posebej s prekomerno telesno težo. Predlagam, da pred tem preverite indeks telesne teže in v primeru, da je pod normalno telesno težo, raje ne hujšate ampak preoblikujte vaše tel os pomočjo povečanja športnih aktivnosti. Vsekakor pa je šport faktor, ki poleg diete vpliva na vašo težo.

Eden neprijetnih razlogov za hujšanje pa je tudi vpliv okolice. Smo v stalni interakciji s svojo okolico in izgled ima zelo pomembno vlogo posebej med mlajšimi. Tako ne moremo uiti komentarjev ostalih o naši zunanjosti. Pri ljudeh z močnejšo postavo so to pogosto zbadljivke, ki močno prizadenejo osebo. To je tudi pogost razlog za hujšanje. Pa naj to leti na celulit ali pa odvečno maščobo. Včasih so pa te komentarji dobro namerni ali slabo namerni, odziv je ponavadi zanikanje, kasneje pa ponavadi še beg k hrani in tako k večanju telesne teže. Tako s tem ne dosežemo želenega rezultata. Veliko več dosežemo z odkritim pogovorom in izpostavitvijo razlogov, da je prekomerna teža nezdrava. Konec koncev je zdravje naše največje bogastvo. Je pa res, da se tega začnemo zavedati šele, ko imamo probleme z zdravjem. Takrat je pa pogosto že prepozno.
Na koncu moremo najti res veliko motivacijo in predvsem tisto pravo, da nas bo držala in spodbujala čez celotno obdobje hujšanja in tudi po samem hujšanju, da ne bomo dobili nazaj odvečne kilograme ampak novo težo zadržali. Najboljše je, da je razlog za hujšanje več, ne želim pa vam nobenega izmed zgoraj naštetih razen vaše lastne odločitve, da želite bolj zdravo živeti in tako bi bila kot posledica tudi izguba kilogramov.

Rate this post